Dodekaimeron 2022 – 2023

Nyårskort med vinterlandskap

Direkt från hjärtat av Dodekaimeron*, kommer här en färsk rapport – den sista för år 2022/första för 2023 – om Expedition Greklands fortsatta öden och äventyr. Rapporten är ett axplock av vad som åstadkommits under December 2022, som nu lider mot sitt slut. Men den ger även en fingervisning om vad som komma skall, nu när januari 2023 redan har satt sin högra fot** innanför dörren.

Månaden som gått har i högsta grad varit fruktsam och produktiv. Det nödvändiga och rutinmässiga arbetet har som vanligt varvats med stora doser av experimentell anda.

NOVEMBER 2022

14 Måndag:
Galjonsfiguren levereras och monteras på flaggskeppet under uppsluppen feststämning ombord
16 Onsdag- 18 Fredag
Överläggning med skeppsbyggare över ritningar av nya planerade fartyg.
20 Söndag – 23 Onsdag
Lustjakt på 20 tons dräktighet, bärgas och sätts i torrdocka. Segel och rundhult beställs. Kajutan kopplas upp emot digital kommunikation.
24 – 27, Tors – Sön
Konsultationer med erfaren grekisk lots – möte  via Zoom.
Extrainkallat ledningsmöte inför namngivning av jakten. Flera förslag övervägs, bl.a. Euterpe, Amphione, Hegeso  och Anticles.

DECEMBER 2022
1 Torsdag – 6 Tisdag
Fortsatta restaureringsarbeten genomförs på lustjakten.
9 Fredag (Annadagen/Αγίας Άννας)
Enhälligt beslut om namngivning av jakten. Namnet blir:
S/V Amphione. 
11 Söndag
S/V Amphione
sjösätts under jubel och stående ovationer.
12 Måndag
Beslut om färdigställande av verklighetstrogen modell i skala 1:25.
17 Lördag – 20 Tisdag
Ny budget godkänns av ekonomiavdelningen.
22 Torsdag 
Förevisning av modell i live-sändning på sociala medier med respons över förväntan.

*Den här tiden på året (mellan Julafton och Trettondagen) är i Grekland känd som Δωδεκαήμερον/Dodekaimeron. Bokstavligen betyder det ”tolv-dagarna” och är en viktig period i traditionellt grekiskt julfirande. Begreppet finns också på svenska, Jultolften, även om det ytterst sällan nuförtiden används.

**När man för första gången på året stiger in i ett hus bör man göra det med höger fot. Det är en av nyårsfirandets traditioner i Grekland. På detta sätt tillför man lycka och tur till huset och till de som bor där, för hela det kommande året.
En annan tradition är den av alla efterlängtade kakan ”Vasilopitta”, vari ett (guld)mynt göms innan den bakas. Den som får kakbiten med myntet kommer att ha lyckan och turen med sig under hela det nya året.
Ytterligare en tradition är att krossa ett granatäpple framför dörren. Ju fler kärnor som sprids desto mer tur får huset under det nya året. Granatäpplet har sedan antiken varit en symbol för lycka och överflöd.

Till sist vill vi, besättningen på Expeditionen, önska alla Grekonauter ett riktigt

Gott Nytt År! Καλή Χρονιά!

Rulla till toppen